Min bästa resa.

En av mina mest minnesvärda resor är den jag gjorde till Kanadas absoluta vildmark, Yukon!

Jag har varit i Kanada 3ggr innan och jagat det mesta Kanada kan erbjuda. Jag gillar inte den alltför bekväma jakten som tex, bilåkning ut i det vilda, utan jag vill gärna ha det yppersta av allt som vildmarken kan erbjuda.Därför bestämde jag mig för att resa ännu en gång till detta land som nu har förgiftat mitt jägarblod.

Jag flög från Kastrup via London till Vancover och i London fastnade naturligtvis mitt bagage. Min nyinköpta 7mm Rem Magnum kom aldrig med ut i vildmarken, ej heller min utrustning för 14 dagars jakt under bar himmel kom med...

Resan tog ca 27timmar. Jag fick panikhandlat en del utrustning såsom sovsäck, vattenflaska, regnkläder, jaktkläder mm. Outfittern Chris gjorde så gott han kunde och lånade mig en hel del kläder och ett vapen!! En rostig gammal Ruger (270Win) fanns i campen med 10skott, inte två skott likadana...(tror jag grät en skvätt då)

När vi flugit ut den sista biten i ett Beaverplan landade vi tillslut vid en sjö som heter Goz Lake. En av två sjöar som gick att landa på i Chris område som för övrigt täckte ca 40000km2.

Yukon -08

Det blev ingen rast eller vila utan vi sadlade hästarna, fem st till antalet och red ut på eftermiddagen. Det regnade och blåste ganska kraftigt. Första etappen tog 11timmar innan vi slog läger för natten. Mycket jobb att sadla av och på all packning varje dag. Nästa dag red vi i 12 timmar till genom ett helt fantastiskt landskap. Vi såg Grizzly, Moose, Caribou och de första Dallsheep. Vi upptäckte 7st Rams på en bergssida i skymningen. Fram med scoopet och hittade 2st som var "full curl" alltså lagliga att skjuta. Vi slog läger i mörka natten och gick upp tidigt för att hitta de 7rams.

Yukon -08

Vi gjorde en brant stigning på ca 4 timmar för att sedan ligga och spana i kikare. Vi hittade 5st ram men ingen av de stora. Vi flyttade oss över bergskammen för att titta på samma sida som Dallsheeps stod på kvällen innan. Vi kröp för att inte visa oss i skyline och efter ett tag ser guiden hornen på en bagge ca 250m framför oss. Jag lägger mig i skjutställning och väntar på att guiden skall ge klartecken. Vi ser att det är 2st varav den ena är stor. Guiden säger OK, och jag väntar på att få ett klart sidoskott. Baggen vrider upp och jag kramar av en smäll. Baggen markerar hårt men får en kula till innan han stupar och rasar flera hundra meter ner och stannar mot några stora klippblock.

Glädjen är stor och vi sitter en stund och njuter dessa helt fantastiska naturscener. Platsen heter Delores Creek och är bland det vackraste jag någonsin sett!!

Dallramen är 11år gammal och har en mycket vacker fullcurl på ca 36". Fantastiskt!!

Yukon

Vi ligger kvar i lägret några dagar eftersom vi har dåligt väder och är alldeles utpumpade och trötta.Jag är själv fruktansvärt sliten i ända och knän. Äter värktabletter för att dämpa smärtan. Vi ska senare vi ta oss till en camp som heter Grizzlycamp för att jaga caribou.

 

 

Efter tre dagar i Delores Creek packar vi hästarna för att ta oss till Grizzlycamp, en ritt på ca 11 timmar! Vi har vackert väder och denna natur är svår att beskriva, den måste bara upplevas!

Vi ser en del Caribou men ingen stor bull.Vi slår läger på natten och får en välbehövlig vila. Kroppen börjar bli sliten nu. Jag fiskar lite i rivern och lyckas fånga ett par stycken fina harrar men hjälp av en säkerhetsnål. Steker till frukost, och smakar underbart gott. Detta är den yttersta vildmarken.

Yukon -08

Vi stannar i grizzlycamp några dagar för att försöka hitta en stor Caribou, men det verkar trögt. Det är skönt att ta det lite lugnt.Guiden säger att det finns bra med Caribou ca en timmes ritt från basecamp. Vi bestämmer oss för att efter 9 dagar av hård jakt ta oss tillbaka till basecamp.

Nästa dag packar och sadlar vi än en gång hästarna och beger oss hemåt.Det är ytterliggare en ritt på ca 11 timmar Vi ser både svartbjörn och grizzly på vägen hem. Grizzlyn ligger och äter bär bara 2 timmars ritt från basecamp.

När vi kommer till basecamp är redan två av de andra jägarna kommna. Båda har lyckats att få sina Dallsheep. En ålderman som kommer från Italien hade den kortaste ritten ca 4 timmar sköt redan första dagen på jakten. Han är också den enda som har en grizzlylicens. Vi tipsade om den ca 7" stora grizzlyn vi såg inte långt från basecamp. Den skjuts dagen efter på samma ställe som vi såg honom.

Yukon -08

Jag och guiden packar nästa dag två hästar för att titta efter en stor caribou. Vi rider i fint väder ca en timme till en utkiksplats och får efter någon timma syn på fyra cariboubulls på ca 1km avstånd. Upp med scoopet och ser att en är en shooter. Höga och fina horn säger guiden. Vi sitter upp på hästarna och rider en liten omväg för att komma i håll. Vi binder upp hästarna och fortsätter till fots. Cariboun har lagt sig ner. Det börjar att regna och blåsa. Vi går runt rätt i vind och försöker att komma lite över dom. Det är så mycket bärbuskar att man kan inta sitta och ta stöd. Vi smyger oss fram, men där dom ska ligga finns inga. Vi är säkra på att vi måste vara mycket nära dom. Plötsligt ser guiden 4 st bulls på ca 300m håll. Alltså har dom gått vidare under tiden som vi smög fram. Guiden säger att vi bör ta ett skott för att det är en stor trofé. Jag får använda tripoden till guidens scoop och för ett halvdant stöd. guiden säger att hållet är ca 300m. Jag håller i ryggraden och klipper av ett skott, ingen reaktion så jag skjuter igen o igen. 4 skott lossar jag sen har jag bara två kvar. Cariboun går ikull men lever. Vi avancerar snabbt fram och avfångar. Vi hittar 3 träffar alla ca 30cm för lågt. Alltså bör hållet varit minst 350m..

Jag är jätteglad att allt gick bra. Vi flår och styckar för ett bogmontage, allt kött packas på hästen och cariboun blir sedan uppmätt som den 3e största skjuten i Yukon iår.Vi åt Caribou steak till kvällsmat. Fantastiskt gott!!

Jag kan verkligen rekomendera Widrig Outfitters om man vill åka på det bästa som  Kanada har att erbjuda. Tag gärna kontakt med mig om ni undrar över något.

 

Blackbear Alberta -05 

Sitt inte och dröm, lev ditt liv!!